Okcategoryrad

Två halvor eller en helhet: hur man skiljer kärlek från tillgivenhet

Innehåll

När är det bättre att stanna och säga nej, och kan du kultivera kärlek om det finns sympati? Redaktionen för kvinnodagen behandlade en psykolog i extra klass, den ledande sextränaren för Moskva Ekaterina Fedorova..

När han dyker upp i vårt liv börjar romanen med tanken: ”Tja, äntligen! Här är min kärlek. ” De första gemensamma promenaderna, resorna, anbuden till frukostar, passionerade kvällar är en efterlängtad romantik. Emellertid når godisbukettperioden förr eller senare mållinjen, bakom linjen som positiva känslor periodiskt får en mörk färg. Men om krisen för ett par är ett test, för det andra är det århundradets tragedi. Hur man förstår vad som är mellan er: kärlek eller tillgivenhet?

Kärlek är inte vad det verkar

För en person är kärlek en stark emotionell och fysisk attraktion, för en annan är det värme, omsorg och oändlig ömhet. Idén om kärlek är bildad från barndomen: pappa ger mamma en enorm tulpanbukett, huvudpersonen i boken kysser försiktigt Assol, den äldre systern gifter sig.

Vi ser en sida av myntet och idealiserar därmed begreppet ”kärlek”. Vid första anblicken är detta inte dåligt: ​​en hälsosam uppfattning om familjevärden bildas, men en sådan idealisering kan leda till depression och frustration. Kärlek är ett enormt emotionellt bidrag från båda parter, det är förmågan att lyssna, oroa sig, vara tyst, skrika, acceptera, stödja och, viktigast av allt, förlåta. Ibland kan vi inte förstå våra känslor: det verkar som att du känner dig bättre än någonsin, men varför då så många gräl och missförstånd?!

Hur man känner igen bilagor

Kärlek är en känsla av närhet, som till stor del bygger på sympati och anpassning till varandra. Människor kan knytas till många föremål i både den levande och livlösa världen, såsom en mysig lägenhet, favorit tofflor, en ingefära katt eller en brutal kille. Hälsosam anknytning kan ha en positiv effekt på en person eftersom det låter positiva känslor utvecklas och fyllas på. Men om du inte har rätt kontroll över positionen kan det leda till ohälsosam anknytning..

Om båda parterna i ett förhållande lider och inte har kärlek, men ändå förblir tillsammans för att de är rädda för ensamhet, är detta en ohälsosam anknytning. Båda förstår att de inte är lämpliga för varandra, men de kan inte skilja på grund av rädslan för att vara ensamma. Problemet är att förälskelse är en kraftfull känsla som kan få dig att tro att du är kär..

De viktigaste tecknen på tillgivenhet

Det finns mycket av ordet ”jag” i ditt förhållande

När du bygger ett förhållande enligt dina principer och för att tillfredsställa dina nyckor: ”Jag tänkte bara: vi ska åka på semester till havet, du vet hur mycket jag behöver havsluft.” I kärlek borde detta inte vara, i kärlek finns bara ”vi”, och alla frågor diskuteras och lösas tillsammans: ”Tror du att vi åker på semester till sjöss? Låt oss andas in havsluften, sola oss? ”

Du ser bara hans / hennes bästa egenskaper

Du märker bara styrkan hos din partner, hans positiva egenskaper och är helt blind för svagheter, brister och negativa sidor. I kärlek accepterar vi en person med alla hans brister och karaktärs manifestationer. Ja, det är han, men han är bäst, och allt som kan fixas fixar vi.

Du väntar på förändring, men du vill inte ändra

I ett förhållande med en partner väntar du på förändring, väntar på en ny saga och känslor. Naturligtvis vill vi att förhållandet ska utvecklas, men detta kräver avgörande handling av både män och kvinnor..

Varje gräl är drama för dig

Drama händer när det saknas kärlek i ett förhållande. När du är kär, pratar du inte oförskämt om din partner bakom ryggen, förödmjuk inte offentligt och bygg inte intriger på sidan. Men om du är kär och har subtila osäkra känslor, kommer du alltid att vilja extrema: akuta känslor och äventyr, och inte tänka på konsekvenserna och inte ta åsikter från utsidan.

Ni är tillsammans, men ni känner er fortfarande ensamma

Om du har en partner, men din själ fortfarande är tom, är det värt att överväga: är den här kärleken? Du mår bra bredvid honom, men ändå saknas något, melankoli och depression kommer regelbundet. Tiden går, du mår bra igen, sedan ytterligare en längtan – och så vidare i en cirkel. Det finns ingen ensamhet i kärleken: din själ är lugn och du kommer alltid att hitta något att göra med din nära och kära.

Kärlek är en del av kärleken, men bara om den har testats genom åren. När du träffas i sex månader och är redo att springa till världens ändar efter din utvalda betyder detta inte kärlek. Vissa är överens om att förälska sig kan utvecklas till riktiga ljusa och ömsesidiga känslor. Det är faktiskt möjligt, men fallen är rent individuella, och som praxis visar är ordet ”uthärda – bli kär” inte det bästa scenariot för ett par. Det är inte ovanligt att en partner förnekar kärlek med krok eller skurk och förmedlar känslor för tillgivenhet.

Livshistoria. ”En gång skrev en tjej ett brev till mig som befann sig i en svår situation”, påminner psykologen. – Hon träffade en kille i två år, det var romantik, ömhet och allt som liknar galen kärlek från filmen. Men den unge mannen sa aldrig ett enda ord om kärlek. En gång erkände han att han kände tillgivenhet för flickan och inte trodde att det fanns kärlek mellan dem. För min klient var detta erkännande en chock. Hon var orolig, men för killen verkade ingenting ha förändrats: samma kramar, kyssar, resor tillsammans och glada kvällar. Jag rådde flickan att vänta lite längre – kanske är killen helt enkelt rädd för ansvar eller för att han kan bli lurad, avvisad och glömd. Det finns ett slags män som verkligen älskar, men säger inte frasen ”Jag älskar dig.” Förtvivla inte, försök bara påminna honom om att du skulle älska att höra milda ord. Paret gifte sig ett år senare. Flickan sa att han en vanlig kväll erkände att han en gång hade förälskat sig mycket, men hans första kärlek avvisade honom, och han bestämde sig för att aldrig bli kär i någon och inte säga ett ord av kärlek ”.

När du har verkliga känslor fokuserar du på att göra den andra personen lycklig. Du bryr dig om en man hade frukost idag, i vilken tröja han gick till mötet och om han hade tid att se sitt favoritlag spela. Du använder inte emotionell utpressning eller försöker dominera förhållandet. Du argumenterar inte för vem som ska diska eller skala potatis, var inte på tjänst på kvällarna vid dörren och läs inte korrespondensen i telefon. Ni litar på varandra och försöker upprätthålla sinnesfrid och förståelse..